De coronacrisis heeft de afgelopen weken in de organisatie van de gezondheidszorg nieuwe dingen mogelijk gemaakt. Dingen die tot nog toe slechts als eventuele toekomstscenario’s overwogen werden, en dat met moeite. Het gaat om tijdelijke maatregelen voor de duur van de coronacrisis. Maar wat heet tijdelijk…? We zijn ervan overtuigd dat heel wat van de nieuwe procedures ook in ‘normalere tijden’ veel voordelen bieden.
De twee meest in het oog springende veranderingen zijn de mogelijkheid van de teleconsulten en van het versturen van geneesmiddelen die normaal enkel in het ziekenhuis opgehaald konden worden.
Teleconsulten zijn intussen gangbaar voor een heel grote groep zorgverleners, gaande van specialisten en huisartsen tot diëtisten en kinesisten. Er wordt gebruik gemaakt van de derdebetalersregeling, waardoor de patiënt geen remgeld moet betalen.
Geneesmiddelen die tot nog toe enkel konden worden opgehaald bij de apotheker in het ziekenhuis, kunnen nu ook opgestuurd worden. Daar hangt evenwel een prijskaartje aan vast, niet in het minst omdat het transport vaak aan speciale vereisten moet voldoen en daarvoor een GDP (good distribution practices) certificering moet hebben. Patiënten hoeven de meerkost niet betalen, maar het spreekt voor zich dat daar bij de andere betrokkenen op termijn een schoentje zou kunnen wringen.
Patiëntenorganisaties worden in deze periode uitgebreid gehoord door beleidsvoerders, in het bijzonder het RIZIV, om noden en bekommernissen naar aanleiding van de crisis te delen en samen te onderzoeken. Ook RaDiOrg neemt aan deze gesprekken deel, waarin het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) het voortouw neemt, naast BOKS vzw (koepel voor de metabole aandoeningen) en la Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS).
Hieronder drie van de vragen die werden die werden voorgelegd, waarop we je hier ook enkele (voorlopige) antwoorden gegeven:
- Wat met de uitgestelde zorg?
Intussen weten we dat noodzakelijke, maar niet dringende zorg wel terug opgestart wordt en wordt er ook aangedrongen dat zorgverleners hun patiënten zelf proactief contacteren hierover. Ervaar je nog steeds problemen? Laat het ons weten via ons contactformulier!
We zullen erop aandringen dat in geval van een eventuele tweede golf coronabesmettingen, er voldoende oog zal blijven voor de continuïteit van niet-corona-gerelateerde zorg. - Kunnen behandelingen die normaal in een ziekenhuis worden toegediend in coronatijden ook thuis gegeven worden?
Nu heel wat patiënten die normaal in daghospitalisatie behandeld worden, worden beschouwd als hoogrisico patiënten in geval van covid-19-infectie, groeit de vraag om thuistherapie uit te bouwen als een alternatief op behandelingen in het ziekenhuis. Denken we maar aan de enzym- of immunoglobulinetherapieën voor metabole ziekten of immuundeficiënties.
De patiëntenverenigingen zijn ook vragende partij om telemonitoring van bepaalde ziektemanifestaties uit te bouwen, zoals bijvoorbeeld spirometrie voor longpatiënten. Het RIZIV onderzoekt de mogelijkheden en de risico’s. - Hoe kunnen we hoogrisico patiënten maximaal beschermen?
De patiëntenverenigingen pleiten ervoor dat patiënten met hoge risico’s kosteloos en prioritair zouden kunnen beschikken over beschermingsmateriaal. Chirurgische mondmaskers, FFP2 of FFP3 maskers, afhankelijk van de nood.
Daarnaast is het ook belangrijk dat er preventieve quarantaine mogelijk is, niet alleen voor hoog-risico patiënten zelf, maar ook voor hun familieleden.
Ook deze pistes worden verder onderzocht.
VPP, la LUSS, BOKS en RaDiOrg worden nu ongeveer om de twee weken uitgenodigd voor een gesprek over de stand van zaken, problemen en oplossingen. Meer gedetailleerde informatie op basis van de uitkomst van deze overlegmomenten vindt u op de websites van Vlaams Patiëntenplatform en la Ligues des Usagers des Services de Santé.
Voor overzichten van de maatregelen die de overheid in het algemeen, of het RIZIV en het FAGG, nemen, verwijzen we u naar volgende webpagina’s:
- info-coronavirus van de federale overheid
- corona-maatregelen van het RIZIV
- corona-informatie van het FAGG.