Er wordt een nieuwe fase gestart in de uitrol van de vaccinaties tegen COVID-19: personen die door een onderliggende aandoening een verhoogd risico hebben op een ernstige vorm van COVID-19 worden (binnenkort) gevaccineerd. In Brussel is deze fase al opgestart. In Wallonië begint de systematische vaccinatie van de risicopatiënten vanaf 12 april. In Vlaanderen gaat de nieuwe fase, na de groep van de 65-plussers die nu aan de beurt is, van start op 19 april.
Behoren mensen met een zeldzame ziekte tot de prioritair te vaccineren groep?
De Hoge Gezondheidsraad bepaalde welke aandoeningen een verhoogd risico inhouden en dus aanleiding geven tot prioritaire vaccinatie. Daar hoort ook een grote groep zeldzame aandoeningen bij. In deze groep zeldzame aandoeningen wordt geen onderscheid in prioriteit gemaakt op basis van leeftijd. Iedereen tussen 18 en 64 wordt hierin meegenomen.
Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad lopen patiënten met een zeldzame aandoening enkel een hoog risico als hun aandoening een ernstige weerslag heeft op hun neurologische, ademhalings-, hart- of orgaanfuncties. Dat geldt ook voor patiënten met primaire immuundeficiëntie en stofwisselingsziekten.
Patiënten met een zeldzame ziekte kunnen door de ziekenfondsen niet op basis van hun specifieke diagnose in de lijst worden opgenomen. Toch staan er indirect veel van de risicopatiënten met een zeldzame aandoening wel op de lijst, omdat ze onder de hierboven genoemde categorieën vallen. Bijvoorbeeld: patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte kunnen op de lijst staan omdat ze een diabetes-behandeling volgen. Of mucoviscidosepatiënten staan op de lijst omdat ze voldoen aan de criteria voor chronische luchtwegenaandoeningen.
Hoe worden personen die tot de risicogroep behoren geïdentificeerd?
Dat gebeurt op basis van twee bronnen:
- De ziekenfondsen maken op basis van hun gegevens een lijst met personen die tot de risicogroep behoren.
- Huisartsen kunnen vanaf 2 april risicopatiënten die niet op de lijst van de ziekenfondsen staan alsnog toevoegen. Dat doen ze op basis van informatie uit het Globaal Medisch Dossier (GMD) van patiënten.
Helaas is deze methodiek niet waterdicht en zullen bepaalde personen onterecht toch niet op de lijst staan. Denk bijvoorbeeld aan heel wat personen met een zeldzame ziekte die niet op de lijst van de ziekenfondsen zullen staan en die ook geen correct ingevuld GMD hebben. Via volgende link vind je meer informatie over de manier waarop de ziekenfondsen de risicogroepen geïdentificeerd hebben.
Hoe weet je als risicopatiënt of je op de lijst staat?
Vanaf 8 april kan je zelf nakijken of je opgenomen bent op de lijst van risicopatiënten. Op het gezondheidsportaal www.myhealthviewer.be kan je checken of je geselecteerd bent. Bekijk hier hoe je moet inloggen en waar je de info kan vinden.
Met de eenvoudige vraag ‘Sta ik op de lijst?’ bel je beter niet naar je huisarts. Wil je met hem of haar overleggen waarom je niet op de lijst staat terwijl je denkt dat je een hoog risico loopt? Maak dan eerst een afspraak.
Ook je apotheker kan informatie geven over de selectie van risicopatiënten, je situatie met jou bekijken en je raad geven.
Wat moet je doen als je niet op de lijst staat maar wel tot een risicogroep behoort?
Sta je niet op de lijst en behoor je toch tot de risicocategorieën? Dan heb je twee mogelijkheden:
- Maak een afspraak met je vaste huisarts. Bespreek met je huisarts of je tot de risicocategorieën behoort. Als dat het geval is, kan je huisarts je toevoegen aan de lijst.
- Maak een afspraak met je behandelend arts in het ziekenhuis. Bespreek je situatie. Je arts kan via collega’s binnen het ziekenhuis die hiervoor aangeduid zijn, jou op de lijst laten toevoegen.
In elk ziekenhuis zullen twee artsen toegang krijgen tot de lijst met risicopatiënten.
Let op: deze procedure moet nog gecommuniceerd worden binnen alle ziekenhuizen (stavaza 7 april). Er komt een lijst waarop per ziekenhuis, de namen zullen komen te staan van de artsen met toegang tot de lijst. Zodra die beschikbaar is, zal RaDiOrg hem publiceren.