De organisatoren van de Warmste Week kondigden deze week een ommezwaai aan. Er wordt geen geld meer opgehaald via hen of via de Koning Boudewijnstichting. De schrik slaat om het hart van tal van verenigingen. De Warmste Week wil dit jaar helpende handen bijeen brengen rond projecten die worden georganiseerd tussen september en december. Fondsenwerving behoort niet meer tot de mogelijkheden. In naam van de solidariteit wordt een belangrijke levensader afgesneden, die jaar na jaar door diezelfde organisatoren van de Warmste Week met groot enthousiasme sterker en sterker werd gemaakt.
Het nieuws is een onverwachte opdoffer van jewelste voor tal van verenigigen die op hun beurt een belangrijke levensader zijn voor hun doelgroep, hun achterban. Niet in het minst de patiëntenverenigingen. Net nu de coronacrisis een streep trekt door de fondsenwervingsacties die al deze verenigingen in deze periode van het jaar normaal organiseren, komt dit nieuws hard aan.
Al jarenlang dragen we de Warmste Week met zijn allen in het hart, het is een geweldige periode, om zoveel redenen. RaDiOrg roept de organisatoren de financiële inzet niet zéker dit jaar nog niet weg te nemen. Las op zijn minst een overgangsjaar in, zodat organisaties zich kunnen herorganiseren. Weet dat er nu al volop ideeën aan het gisten waren volgens het oude concept. Dat jarenlang is ingezet om fondsenwerving te concentreren rond de Warmste Week. Deze ommezwaai nu doorvoeren, zal zonder énige twijfel de adem afsnijden van de tal van organisaties. Organisaties die vaak noden lenigen die een gevolg zijn van structurele tekorten aan zorg en solidariteit in onze maatschappij. Tekorten die net de afgelopen maanden trouwens pijnlijk duidelijk zijn geworden.
De organisatoren hebben wellicht geoordeeld dat het niet de bedoeling kan zijn dat de goede doelen volledig afhankelijk werden van de Warmste Week. Waarderen ze dan zelf niet hoe ze erin geslaagd zijn de Vlaming te laten géven, aandacht én geld, en wat de onschatbare toegevoegde waarde daarvan is?
Vonden de organisatoren dat de overheid te rustig achterover leunt? Dat ze de steun aan vzw’s te veel overlaat aan de VRT en aan welwillende burgers? Daar hebben ze zeker een punt. Maar zoveel afhankelijkheid genereren jaar na jaar, en dan je handen plots volledig terug trekken, dat is niet minder dan een slag in het gezicht. Helpende handen verzamelen rond een concreet project, het is een nobel doel en het wordt vast mooi. Maar de VRT maakt zich op dit ogenblik hard en blind voor de afhankelijkheid die ze hebben gegenereerd bij hun goede doelen. De radicale en plotse ommezwaai getuigt ook van een gebrek aan respect voor de toegevoegde waarde die al deze organisaties realiseren continu doorheen het jaar.
Parlementaire vraag 2 juli 2020 over nieuwe strategie Warmste week
Bekijk de discussie in het Vlaams Parlement naar aanleiding van de parlementaire vraag van Katia Segers (sp.a) over de nieuwe wending van de Warmste Week.