Na weken van vragen stellen, overleg en wachten kwam gisteren via de media het verlossende bericht dat bij de vaccinatiestrategie alle risicopatiënten vanaf 18 jaar voorrang zullen krijgen.
Dat is nu in alle geval de doelstelling. De eerdere piste enkel hoogrisicopatiënten tussen 45 en 65 jaar voorrang te geven is dus ingeruild voor een waarbij alle risicopatiënten vanaf 18 jaar eerder aan de beurt komen dan de ‘gezonde bevolking’. Ook RaDiOrg was overtuigd pleitbezorger om geen onderscheid te maken op basis van leeftijd. Het risico dat een coronabesmetting met zich meebrengt is bij heel wat zeldzame aandoeningen immers helemaal niet gelinkt aan leeftijd.
Nu is het afwachten wie men als hoogrisicopatiënt identificeert, wanneer deze groep aan de beurt zal zijn en hoe de uitrol concreet zal gebeuren. In een eerder advies van de Hoge Gezondheidsraad werden volgende patiënten genoemd: “Patiënten … met de volgende co-morbiditeiten die het risico lopen een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen: obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire, long-, nier- en leverziekten, hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente vaste kankers (of kankerbehandelingen).”
Wellicht vormt deze omschrijving het uitgangspunt vormt voor de strategie die gisteren werd bekend gemaakt, maar dit werd nog niet officieel bevestigd.
Wat betreft vaccineren van jongeren en kinderen: de vaccins zijn slechts vanaf 16 jaar goedgekeurd, dus jongere personen zullen voorlopig niet gevaccineerd worden. Studies in die populatie zullen er wel komen. De kans is reëel dat de leeftijdsgrens dan wordt aangepast, maar dit kan nog een hele tijd duren. We volgen het verder op.
Herbeluister hier het interview met prof. Jan De Maeseneer, lid van de taskforce, over de vaccinatiestrategie, op Radio 1 (11 januari 2021).
Adviezen van de Hoge Gezondheidsraad kan u hier vinden.
De officiële berichtgeving over de vaccinatiestrategie vindt u hier.